­

My Diary: Kambeng Golek..

12:20 AM


Kambing Golek
Dari segi bahasa:
Kambeng yang digolek.

Dari segi istilah:
Kambeng yang digolek-golek yang diikat dekat besi dengan menggunakan dawai besi, dan dibakar di atas bara api sehingga masak sebelum ia boleh dipotong dan dimakan.

Hukum memakannya:
Halal sekiranya kambeng tersebut disembelih melalui cara yang diajar oleh syara'.
Tidak halal bagi kambeng yang disembelih tanpe mengikut hukum-hukum yang telah ditetapkan oleh agama Islam.

Sifat-sifat kambeng golek:
- Dagingnya lembut.
- Sedap dimakan ketika panas.
- Berkolesterol tape lazat.
- Sentiasa nampak selera.
- Enak walaupun hanya sekadar melihatnya.
- Baunya menyelerakan.

Syarat-syarat untuk memakannya:
- Haruslah pergi ke Danga Bay.
- Pergi pada waktu yang telah ditetapkan sahaja.
- Makan dengan membaca bismillah.
- Menggunakan tangan kanan ketika makan daging tersebut.
- Menikmatinya ketika makan.
- Wajib tambah. Tidak boleh hanya makan sekali.
_____________________________________________________________
Pengalaman 'Kambeng Golek' yang tidak dapat ku lupekan. 
Thanks to of all you yang bersame-sameku selame 3 hari 2 malam.
Thank you very much.

:-)

30th April - 2nd May 2009
Johor, Malaysia
Sunday, 3 May 2009

You Might Also Like

0 comments